Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

L49u35d33ě62k 54T55o71n84d12r

22. 1. 2020 13:38

"...církev by své příslušníky měla vést především k tomu kriticky myslet a ne slepě poslouchat."

Ale to je přesně to, co dělat nemůže! Každá církev potřebuje lidi věřící, ne přemýšlející. Každé náboženství stojí a padá na bezduchém a nekritickém přijímání názorů "autorit" a jejich papouškování - to je "víra".

Každé kritické přemýšlení každé náboženství nevyhnutelně zboří, zničí. Při použití logiky, rozumu a kritického myšlení se víra ukáže jako infantilní, nesmyslná, dokonce hloupá - a to si žádný dospělý člověk přeci nepřipustí! Takže vždy raději obětuje svůj rozum, zavrhne možnost kritického myšlení. A o to víc se upne zpátky k horlivé "víře" v hlouposti a dětinské nesmysly, kde je jinými dospělými dětmi utvrzován, že tato infantilnost je blahodárná a jedinná správná. Vždyť v náručí stáda ovcí je přeci tak bezpečno... A nedostane se do pekla !

0 0
možnosti
Foto

Ale ono to jde i s kritickým myšlením, jen to vyžaduje nejdřív konfrontovat svoje pochyby a strachy a nic si nenalhávat. A to je samozřejmě těžší.

1 0
možnosti
Foto

Dávám velkou karmu - slovem: skvělé.

Zejména pasáž o oné imaginární vině, kterou stále slýcháváme a které je častou příčinou frustrací věřících. Dále ona striktní pravidla o antikoncepci. Znám mnoho párů, jimž se rozpadl vztah, protože žena prostě už nechtěla mít více než dvě tři děti, manžel byl sexuálně náruživý a ona "nesměla" brát antikoncepci, případně ji brala, ale pokaždé měla trauma a chodila s tímto ke zpovědi.

Naštěstí jsou takoví, jako je současný papež František, Msgre Halík a rovněž mystik současné doby Marek Orko Vácha. Tito lidé tyhle věci vůbec neřeší a obracejí člověka tím správným směrem. Totiž - aby neřešil hovadiny, ale podstatné věci.

R^

3 0
možnosti

Slečno Cenkerová, vypadá to, že máte smůlu na věřící, které máte kolem sebe a až se mi nechce věřit, že jen takové. Bylo by to na hodně dlouhou odpověď, ale...třeba ohledně té modlitby (i jinak) můžu doporučit promluvy Vojtěcha Kodeta.

4 0
možnosti
Foto

Děkuji,podívám se. Ono to určitě je na různých místech různé, ne každý má stejnou zkušenost jako já. A je také vidět veliký vývoj. Ale ta dlouhá odpověď by mě zajímala :-)

0 0
možnosti
Foto

Každá církev je v podstatě sekta.Nac k víře v Boha jsou tyto sekty potřeba?Nejde to bez nich....?Pokud Bůh opravdu je tak je zcela mimo těchto lidmi vymyšlených sekt k jeho uctívání....

0 5
možnosti

Sekta člověka uzavírá, církev mu pomáhá v růstu (mimo jiné proto, že i skrze ni Bůh působí)...pokud tedy člověk sám chce.

5 0
možnosti

"Poslední křesťan zemřel na kříži."

Fridrich Nietzsche

2 1
možnosti

Zatímco Nietzsche zemřel v blázinci :-P. A dodnes si všichni blázni světa libují v citacích z jeho rozporného učení. Dobře sis nastavil zrcadlo, Karlíku.

6 0
možnosti

Milá Markéto!

Nejspíš jste osoba zatím nezakotvená a hledající. Jste vůči Katolické církvi hodně kritická. Nehodlám vážit Vaše výtky. Budou částečně oprávněné.

Ale Katolická církev prochází proměnou. Prožívá rozpor mezi starým pojetím víry, jak jej popisujete a na nějž nacisti a komunisti navázali tímto mechanickým vtloukáním víry ve svoji vizi, a novým pojetím víry postaveným na pravdivém poznání mechanismů víry.

Ano, víra je osobní emocionální vztah s Bohem postavený na osobní empirii. Takto postavená víra byla, je a bude silou moderního života, pokud ji přijmeme. Kdybychom ji nepřijali, mám obavu, že by náš osud nebyl příznivý.

Jestliže dnešní Evropan je schopen přijímat kdejaké sektářství, je potenciálně připraven přijmout i muslimskou víru. Pak si nejsem jist, jak po opuštění křesťanské kultury si udrží svoji úroveň.

:-)

1 0
možnosti
Foto

Muslimská víra má mnoho odnoží a výkladů, některé jsou mírumilivné a velice inspirativní. Hádám, že myslíte radikální Muslimský fundamentalusmus, který je zlý. Každá radikální forma náboženství je ale nebezpečná, ať už Křesťanství, Islám či kult.

0 0
možnosti
Foto

No to by křesťanství muselo přestat být křesťanstvím. „Křesťanství s lidskou tváří“ by bylo jako vykastrované, protože by se muselo obejít bez svých osvědčených manipulativních nástrojů, jako je vyvolávání pocitů viny (strašením dědičným hříchem) a slibováním odpuštění všech hříchů. Tak co by z něj pak zbylo?

0 3
možnosti

Co zbyde z křesťanství? Boží Pravda a Láska. Víra postavená na nových autenticky Ježíšových základech! :-)

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS