Sex ve stínu náboženství

26. 01. 2020 11:51:58
V návaznosti na svůj předchozí článek na téma toxické víry jsem se rozhodla otevřít otázku ještě kontroverznější a v moderní době poměrně palčivou. Jak se dnes staví Katolická církev k sexu?

Byly čtyři hodiny odpoledne. Moje maličkost, asi jedenáctiletá, seděla spořádaně v učebně našeho kostela a společně s ostatními sledovala film o zjevení v Lurdách. Tři děti klečely před Pannou Marií a ptaly se na své zemřelé příbuzné. Jsou v nebi? Při jménech, která jmenovaly se Panna Maria usmála a potvrdila, že v pořádku, jsou tam. Až na jedno. Na to poslední. Při zmínce dotyčné ženy Panna Maria najednou posmutněla. „Ta bude bohužel až do konce světa v očistci,“ oznámila dětem. A čím si to dotyčná zasloužila? Trhala zakázané ovoce před svatbou, baba.

V naší farnosti se poměrně často měnil kněz. Když mi bylo asi třináct, byl nám přidělen mladý a energický páter, který svou osvětnou činnost zaměřoval především na mládež. A tehdy to začalo. Každou neděli. Každou neděli jedno téma. Hádejte jaké. Bylo to až neuvěřitelné, s jakou evangelizační vervou věnoval promluvám každou příležitost, kdy se mu do ruky dostal mikrofon. Pokaždé stejné sdělení. Kostel minimálně z poloviny zaplňovaly paní v seniorském věku. Ano, chápu, nebezpečí, že by mohly cokoli páchat na hromádce s nějakým dědou se muselo dostatečně podchytit. To, že se poselství dostane i k širšímu publiku se dosahovalo i přes večerní spolča a časopis pro mladé. Zpráva byla jasná: Před svatbou ne, ne, ne, ne, NE! Nemyslitelné! A ani po svatbě byste se neměli moc rozjíždět. Jak totiž zaznělo v jednom kázání, manžel, který se podívá s touhou na svou ženu taky hřeší. Podle všeho by se před svatbou nemělo raději ani moc líbat, protože setopak stane, ani člověk neví. Nabyla jsem dojmu, že se nebezpečí sexu nejspíš přenáší i vzduchem, jako chřipka. Co se týče antikoncepce, tak ta se taky nesmí.

Nebudu popisovat, jaké to je, být s podobnou průpravou samotná praktikující věřící osoba ve třídě puberťáků. Jen podotýkám, že pokud se chcete svému dítěti pomstít, tohlejecesta. Zaručeně. Obzvlášť, když ho ještě vezmete na rodinnou výchovu na individuální doučování doma. Přibližně kolem devatenácti se začaly mé křesťanské kamarádky z Čech vdávat a mít děti. Nedalo mi to a jelikož žiji v Británii, zašla jsem se na názor zeptat místního kněze. Vysvětlila jsem mu svou situaci s přítelem a zeptala se, jestli si myslí, že můžu k přijímání. Usmál se na mně a řekl: „A jak to cítí vaše svědomí?“ Byl to asi jeden z nevíce osvobozujících zážitků v mém životě. A zvláštní je, že v Britské katolické komunitě to nikomu nepřišlo divné, naopak. Když jsem jim řekla svou zkušenost z domova, zírali na mě s otevřenou pusou. A proč se tady v těch vzpomínkách nimrám? Chtěla bych předeslat zamyšlení.

Otázkou je, k čemu tento doslovný výklad šestého přikázání vlastně slouží. Oficiální vysvětlení, je ochrana života a rodiny. Je pravda, že abstinence je nejlepší antikoncepce. Vzhledem k tomu ale, že nejsme stroje a život přináší různé situace, těžko se to dá takhle jednoduše smést ze stolu. Co když je pár sice sezdaný, ale další děti nechce / nemůže si dovolit? Nebo, co když je jeden z partnerů nevěřící? Nebo je pro partnery na závazek typu „svatba“ příliš brzo? A jak to, že když jsou nevěřící oba, řekněme šest let spolu žijí, potom se vezmou a jejich závazek je mnohem pevnější a opravdičtější, jelikož je výsledkem dobrovolného rozhodnutí? A co když je pár nesezdaný a dětem se nebrání? Tak trochu mi to smrdí spíš šikanou a strojenými pravidly zbavenými lidskosti. Přijde mi to nebezpečné. Podobný přístup nejen člověku neumožňuje poznání o ochraně, ale jak je známo, zakázané ovoce nejvíc chutná a znám řadu teenagerů (dokonce i nejen teenagerů bohužel), kteří si takhle zničili život pro sebe i svoje dítě. Ještě nebezpečnější mi přijde propagovaná metoda přirozeného plánování rodičovství, při které má průměrná žena téměř jistotu, že otěhotní během prvních dvou měsíců. Tabu doprovázené pocity hanby a viny z tématu dělá zákaz masturbace, který podle mého názoru těžce zasahuje do soukromí každého jedince a stojí v cestě zdravému a naplněnému partnerskému sexu. A to nemluvím o potenciálních rozbitých vztazích, pocitům viny, hanby a frustraci vedoucí k závislostem, ztracené schopnosti mít orgasmus kvůli mentálním náboženským barierám a řekla bych, že je tu i velké riziko psychických poruch. Nepřijde mi, že by to takhle bylo správné. Jako u každého pravidla by mělo být jasné, před čím nás má chránit, řekněme v tomto případě před nechtěným těhotenstvím, nemocemi, ale i závislostmi, depresemi a vyhořením. Pokud ale k ničemu takovému nedochází, nechápu, proč by to měl být hřích.

Názor církve se ve věci tělesné intimity drasticky změnil od dob, kdy jsem vyrůstala. Vzpomínám si, jak jsem se doslýchala o kondomech jako o těžkém hříchu a o homosexuálech jako o „nemocných“, kteří by se měli převychovat (např. Španělsko mělo ozdravná střediska pro tento účel) Díky Bohu, že je to za námi. Co mi ovšem přijde alarmující, že zmíněný otec z naší farnosti nedávno povýšil na jeden z nejdůležitějších církevních postů. Možná svůj přístup změnil, nevím. A opravdu doufám, jinak je to děsivé. V jednom kuse slyším, jak se polovina manželství rozpadne. Ono to možná bude tím, že to často mohou být manželství nedospělá, uzavřená z povinnosti, místo z lásky, mezi dvěma dětmi, které v té době neznaly dost dobře ani samy sebe, natož svého partnera. Toho chce církev v Čechách docílit? Pochybuji. Chci věřit, že církev je tu, aby podporovala mezi partnery lásku, zodpovědnost, závazek, komunikaci, osobní rozvoj a svobodnou vůli. Také vzdělání o lidském tělu, sebepoznání, a umění být ve vztahu zranitelný a otevřený druhému. A věřit v Boží odpuštění. Protože tohle jsou základní kameny ke spokojenému životu a netraumatizovaným dětem. A jenom svatba před sexem tohle nikomu nezajistí.

Autor: Markéta Cenkerová | neděle 26.1.2020 11:51 | karma článku: 24.89 | přečteno: 1244x

Další články blogera

Markéta Cenkerová

Trumpova válka na NATO, aneb co může Evropa očekávat v případě jeho znovuzvolení

Americké volby na podzim příštího roku se pomalu blíží. Zatímco můžeme v rostoucím děsu sledovat politický vývoj za kanálem, jistí lidé si při pohledu na předvolební popularitu oranžového strašáka v blonďatém tupé s potěšením mnou

30.11.2023 v 0:05 | Karma článku: 11.25 | Přečteno: 435 | Diskuse

Markéta Cenkerová

Petice vyzývající k disciplinárnímu řízení proti kardinálu Dominiku Dukovi

Petice adresovaná papeži vyzývající k disciplinárnímu řízení proti kardinálu Dominiku Dukoviza jeho neetické výroky na adresu obětí znásilnění na Ukrajině.

29.4.2022 v 18:07 | Karma článku: 16.20 | Přečteno: 613 | Diskuse

Markéta Cenkerová

Další člověk co se míchá do cizích věcí

Byl zatažený šedivý den krátce po poledni, na hlavní ulici panoval shon každodenní Prahy. Maminka s kočárkem se zrovna vracela z procházky se svým ročním dítětem, když si všimla že zevnitř u vchodu do jejich panelového domu stojí

11.2.2022 v 18:04 | Karma článku: 43.06 | Přečteno: 8202 | Diskuse

Markéta Cenkerová

Jsou pejskaři sobci?

Podle papeže Františka do určité míry ano, stejně jako majitelé koček a ostatních domácích mazlíčků. Tedy za předpokladu, že nemají děti.

1.2.2022 v 20:15 | Karma článku: 21.95 | Přečteno: 721 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 574 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 1987 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 285 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 273 | Diskuse
Počet článků 13 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1629

Absolventka PF UK, v současnosti žiji a pracuji v Německu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...